Terug naar de homepagina
LAGE GRAAD ONTSTEKINGEN IN DE MOND DOOR VOEDING - Thumbnail

LAGE GRAAD ONTSTEKINGEN IN DE MOND DOOR VOEDING

Yvonne Kort, de lifestyle mondhygiënist van ‘Oergezonde Mond’ legt uit; Wist je dat bijna alle welvaartsziekten gepaard gaan met ontstekingen, ook wel inflammatie genoemd? Zo ook ontstekingen in de mond; ONTSTEKINGEN IN DE MOND DOOR VOEDING, parodontitis. Parodontitis is de vergevorderde vorm van tandvleesontsteking en dit is óók een welvaartsziekte. Zou voeding ook van invloed kunnen zijn op deze ontstekingen in de mond? Een ontsteking heeft een functie. Zonder ontstekingsreactie kan bijvoorbeeld een wond niet genezen. Een acute ontsteking wordt gekenmerkt door vijf symptomen; pijn, roodheid, warmte, zwelling en verlies van functie. Er kan sprake zijn van een acute ontsteking van het tandvlees en van vaak chronische laaggradige ontstekingen. Een laaggradige ontsteking is een milde ontsteking die nauwelijks in het bloed aantoonbaar is. Er is dus sprake van een wisselwerking. Ongeveer 70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darm. De darm staat in direct contact met de mond. Iedereen reageert anders op voeding. Het is belangrijk om niet naar de ontstekingsreactie van een specifieke voedingsmiddel te kijken, maar naar een heel voedingspatroon. Wil je het ontstekingsniveau in je lichaam verlagen en met voeding invloed uitoefenen op de ontstekingsreactie? Maak dan meer gebruik van ontstekingsremmende voeding, zoals voedingsvezels en groenten. Lees ook het artikel van Yvonne over Vezels en mondgezondheid voor meer informatie. Boeken die je na kan slaan over voeding, lifestyle en mondgezondheid zijn verkrijgbaar bij de betreffende auteurspagina's b.v. Louise Witteman en Yvonne Kort