Terug naar de homepagina
Belangrijke informatie over de basisingrediënten tandpasta en de houdbaarheidsdatum - Thumbnail

Belangrijke informatie over de basisingrediënten tandpasta en de houdbaarheidsdatum

Er zijn verschillende soorten tandpasta met diverse bestanddelen. Elke tandpasta heeft een houdbaarheidsdatum, maar is het mogelijk dat tandpasta na deze datum nog gebruikt kan worden? Tandpasta bevat basisingrediënten zoals een schuurmiddel, schoonmaakmiddel, vochthoudend middel, smaakmiddel en actieve ingrediënten. De actieve ingrediënten verschillen per tandpasta, waarbij fluoride een belangrijk ingrediënt is in fluoride-tandpasta's. Meer informatie over de functies van de verschillende bestanddelen is te vinden op [Alles over tandpasta](https://www.tandarts.nl/mondzorg/mondzorgproducten/tandpasta). In Nederland wordt tandpasta beschouwd als cosmetisch product, en de houdbaarheid moet volgens de Europees vastgestelde Cosmeticaverordening op de verpakking vermeld worden. Deze houdbaarheid kan aangegeven worden door een houdbaarheidsdatum of een houdbaarheidsperiode. De [houdbaarheidsdatum](https://www.tandarts.nl/nieuws/8335/tandpasta-over-de-datum-kan-je-die-nog-gebruiken) wordt gebruikt als het product minder dan 2.5 jaar houdbaar is vanaf de productiedatum. Voor producten die langer houdbaar zijn, moet de houdbaarheidsperiode aangegeven worden. De actieve ingrediënten in tandpasta blijven ten minste werkzaam tot de aangegeven datum of periode. Hoewel het niet schadelijk is om de tandpasta na deze periodes te gebruiken, kan de effectiviteit van de actieve ingrediënten verminderd zijn. Om er zeker van te zijn dat de tandpasta optimaal werkt, is het aan te raden tandpasta binnen de aangegeven houdbaarheidsperiode te gebruiken en producten zonder duidelijke houdbaarheidsinformatie te vermijden. Dit artikel is geschreven door Mina Hayawi en Lela Bidar, studenten Master Tandheelkunde ACTA voor Tandarts.nl. Bronnen: American Dental Association, Benzian H et al., Europese Unie, Nederlandse Cosmetica Vereniging, Vranić E et al.